Hoe eet je jezelf gezond met vezels?

We eten onszelf ziek. Tussen nu en 2050 stijgt het aantal mensen met een chronische aandoening van 10,5 naar 12 miljoen en het aantal Nederlanders met overgewicht van 50% naar 64% voorspelt het RIVM en dat komt grotendeels door ons dieet. Gezond eten is namelijk belangrijk voor het voorkómen van overgewicht, hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes. Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet, maar ook daar eten we als Nederlanders te weinig van. Waarom zijn vezels dan gezond? En is dat positieve effect bij iedereen hetzelfde? Adriaan ter Braack, beter bekend als Sjamadriaan, gaat op onderzoek uit.

Focus

Waarom eet niet iedereen plantaardig?

Eiwittransitie in Nederland: al jaren wordt er gepleit om minder dierlijke eiwitten te consumeren en vaker te kiezen voor plantaardige alternatieven. Is het wel gezond? Hoe ver zijn we hier in Nederland mee? En wat heeft een bijzondere bitterbal uit Groningen hiermee te maken? In deze speciale aflevering van Focus beantwoorden Paul de Vos, Jonah Freud en Marleen Onwezen al deze vragen. 

Geluidsgolven als medicijn voor het brein

Eén op de vier mensen krijgt gedurende het leven te maken met een hersenaandoening. Wat als we deze aandoeningen zouden kunnen behandelen met geluidsgolven, zonder te snijden of boren? Hersenwetenschapper Lennart Verhagen (Radboud Universiteit & Dondersinstituut) onderzoekt verschillende toepassingen van focused ultrasound, trillingen die op één punt samenkomen. 

Meer NTR Wetenschap